Den gången jag och ett gäng awesome personer stoppade en pickup-artist från att komma till Norge.

När jag gjorde research till texten om Incels så var det en grej som fångade min uppmärksamhet, men som jag inte nämnde där pga kände att det blev lite sidospår. En av ”inkörsportarna” för att börja kalla sig för en Incel är tydligen genom så kallade pick up seminars. Kort sammanfattat: att delta på ett seminarie där en douchig kille lär upp andra killar i hur man ska ragga upp tjejer – väldigt ofta genom negging (dvs att ge en förolämpning maskerad som en komplimang, typ ”du är verkligen söt trots att du har så stor näsa”). Sådana här seminarier kostar ofta mycket pengar och spär på myten om att kvinnor vill bli behandlade illa, samt bara tänder på bad boys. Sen kan man ju själv räkna ut hur framgångsrika de killar är som deltagit på sådana här seminarier för att sedan ställa sig i sin lokala bar och säga saker som ”Du borde färga håret, din utväxt syns” i hopp om att få ragg. Estimerad framgångsprocent = rimligt låg.

Besvikelsen över att inte ens dessa fantastiska raggningstekniker leder till tur i kärlek bidrar sedan ytterligare till uppfattningen om att:

 1. Ingen vill ha mig
 2. Kvinnor ställer orimliga krav – det är deras fel att ingen vill ha mig

Ni förstår ju varför jag fick typ panik när jag hösten 2014 hörde ryktesvägen att ”pickup-artisten” Julien Blanc planerade en resa till min hemstad i Norge med tre seminarier. För er som inte vet vem Julien Blanc är så är detta hans twitterkonto (varning för extremt kvinnohat):

Julien

Han har även delat checklistor som kvinnojourer utarbetat för att man ska kunna identifiera offer för partnerskapsvåld, med kommentarer som ”May as well be a checklist of how to make her stay”. Har jag målat upp en tillräckligt tydlig bild av exakt vilket svin detta är? Denna patetiska ursäkt till man skulle alltså komma till Norge och ta hutlöst betalt av andra män för att visa dem hur de genom att förnedra och manipulera kvinnor skulle kunna lyckas att få med sig någon hem från krogen.

Nope. Jag startade en underskriftskampanj där jag uppmanade Norges dåvarande justitieminister till att neka Julien Blanc inresetillstånd, vilket ledde till att olika ungdomsförbund och kvinnoföreningar skrev debattartiklar i rikstäckande media och slutligen till att seminarierna ställdes in.

OK, berättar jag detta för att kunna klappa mig själv på axeln för ett väl utfört arbete? Nope, jag gör det för att Julien , och många andra som honom, har varit i Norge och Sverige både innan dess och efter detta och har hållit sina kvinnohatande seminarier, där de lär unga osäkra män att kvinnor gillar när man tar stypgrepp på dem och kallar dem för vidriga saker. Jag berättar det för att jag vill att alla som har en brorsa, en kusin, en klasskompis eller jobbarkompis som inte verkar helt stabil i sin kommunikation med personer de är intresserade av, ska PRATA med dem om att negging och raggningstekniker som baserar sig på förakt ALDRIG kommer föra till ett sunt förhållande med en partner. Allt vi gör i livet har en dominoeffekt och om någon inte har självförtroende nog för att ragga på en annan person utan att använda sig av dolda förolämpningar och manipulation, hur förväntar man sig sedan att den personen ska ha en bra inställning till sexuellt samtycke eller jämställda relationer?

img_5892
Lord, är det någon som kommer ihåg den här jävla boken förresten? Några av huvudpersonerna i den gick sedan vidare till att starta Real Social Dynamics (RSD), som är det företag Julien Blanc jobbar för.

Uppmanar speciellt alla män till att PRATA om detta – det är så sjukt viktigt och ni kan, genom att ha öppna diskussioner med era kompisar och familjemedlemmar, vara med på att förebygga sexuellt våld och övergrepp. För de som behöver hjälp på traven för att komma igång finns flera superbra föreningar som sitter inne på massa information och olika initiativ, tex FattaMan, Make Equal och Under kevlaret. Kom igen, help your sisters and non-binary siblings out med att bygga en tryggare framtid!

7 reaktioner till “Den gången jag och ett gäng awesome personer stoppade en pickup-artist från att komma till Norge.

 1. Fast som jag tolkade the game sågade Neil Strauss hela strategin totalt.

  Bra jobbat med att stoppa föreläsningarna i Norge!

  Gilla

  1. Hehe, jag har ärligt talat inte läst boken, men jag minns alldeles för väl hur ALLA män runt en plötsligt sprang omkring och tjatade om att bästa sättet att ragga var att dissa först, pga man skulle sänka självförtroendet på den person man försökte ragga på. Det lät ju…. sunt….?

   Gilla

   1. Jo har för mig att han träffar en tjej som the game inte alls fungerade på och då dissade hela idén.

    Man vinner mer på att vara trevlig och snäll. En dryg kille som säger negativa saker dissar i alla fall jag omgående. Hade en kille som försökte med såna metoder efter ett tag och det blev inte långvarigt. Dock tror jag det kan fungera på personer med låg självkänsla och/eller dåligt självförtroende tyvärr.

    Gilla

 2. Intressant läsning!

  Tycker du och dina kompisar gjorde rätt utifrån dessa tweets och det material Julien postade under 2013.

  Jag själv följer Julien och andra på Real Social Dynamics och måste säga att det har hjälpt mig otroligt mycket. Budskapet som tweetsen ovan symboliserar är inte på något sätt representativt för vad Julien och övriga på RSD lär ut utan snarare en del av chock-marketing som Julien ägnade sig åt under en förvirrad period. Jag försvarar det inte på något sätt men vill nyansera bilden av pick-up communityn lite, vars budskap nu för tiden handlar mer om personlig utveckling. När det kommer till just raggnings-delen är de de första att säga att man ska backa vid minsta signal av att tjejen känner sig obekväm. Denna delen blir givetvis aldrig presenterad i media och jag försvarar som sagt inte det som Julien twittrade och sa i olika sammanhang under perioden 2013-2014.
  För mig känns det helt främmande att gå till Fatta man eller Make equal, de är i min mening naiva och dömande på ett sätt som RSD absolut inte är.

  Ha de gott!
  /Jens

  Gilla

  1. Hej Jens. Jag har ingen aning om vad Julien Blanc eventuellt haft för personlig utveckling under åren efter 2013-2014, och är ärligt talat inte så intresserad av det heller. Good for him om han har närmat sig normala värderingar när det gäller jämställdhet och respekt för kvinnor I guess. När jag drog igång underskriftskampanjen satt jag inte bara och läste Juliens tweets, jag såg också på ett helt gäng videos som han och hans kollegor hade postat själva på youtube, där de stod inför publik och ”föreläste”, medan de refererade till kvinnor som horor, slampor, offer, fittor osv osv. En video var av en Real Social Dynamics-kille som kallar sig för Tyler Durden, där han skrattande berättade om hur han våldtagit en kvinna. Jag vet inte riktigt hur man ska kunna ”nyansera” sådant? Min åsikt är att om du säljer kurser som går ut på att du ska ha överhanden i en social situation, att kontrollera/manipulera den du interagerar med, så är den utgångspunkten ganska rubbad, hur man än vrider och vänder på det. Javisst, människor kan förändras, men jag har ganska svårt att tänka mig att personer som Julien i dag driver kurser som handlar om personlig utveckling och sunda värderingar vad gäller respekt mot kvinnor.

   Gilla

 3. Hej igen Maria och tack för ditt svar!

  Precis som du skriver så KAN människor förändras (och tur är väll det). Julien driver idag en kurs som heter ”transformation mastery” som handlar om personlig utveckling som har ökat livskvalitén drastiskt för mig och många andra. Hans personliga resa från 2013 och framåt finns att ta del av på youtube och eftersom du skriver att du inte är så intresserad låter jag bli att länka.

  Det du skriver att du sett/hört i materialet från RSD i samband med din underskriftskampanj är inget jag på något sätt tänker försvara eller försöka nyansera, jag tycker som sagt ni gjorde helt rätt som reagerade.
  Jag har följt RSD aktivt de senaste 2 – 3 åren och kan bara konstatera att tonläget isåfall har förändrats drastiskt.Tyler är den som betonar starkast av alla instruktörer vikten av att backa eller säga förlåt om man gör något som får någon tjej att känna sig obekväm, det är ett budskap som genomsyrar både hans och andra instruktörers videos från de senaste åren.
  Det är här jag gärna nyanserar bilden av communityn, mina upplevelser är att det är långt ifrån ”ett seminarie där en douchig kille lär upp andra killar i hur man ska ragga upp tjejer”, (vilket PUA-communityn alltid beskrivs som av folk utifrån) utan snarare ett bra forum för killar, och ett fåtal tjejer, att mötas och jobba med personlig utveckling.

  Allt gott!
  /Jens

  Gilla

  1. Ja, för mig blir det lite som att vitt ariskt motstånd ska börja jobba mot rasism. Värdegrunden för den här bloggen är intersektionellt feministisk (dvs en plats på internet där andra som delar den värdegrunden kan känna sig trygga), jag orkar inte riktigt ha långa konversationer här om huruvida misogyna män som stått på en scen och kallat kvinnor för vidriga saker numera är personer ska undervisa andra män i hur de bör förhålla sig till kvinnor.
   On that note ska jag nu skriva ett inlägg om samtyckeslagen som klubbades igenom i dag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s