Att kommunicera med mördare genom subliminala meddelanden i tv-program.

Hej!

Den amerikanska tv-kanalen CNNs systerkanal HLN har gjort en dokumentärserie om seriemördaren Golden State Killer (aka East Area Rapist aka Original Night Stalker), en mördare som är still on the loose. Ett problem med fallet är att så få känner till det då morden bands till en och samma mördare först tjugo år efter de skedde, men i år syns det överallt.

I förrgår sändes avsnitt fyra, ett avsnitt om hans profil och personlighet. Olika experter, poliser som utrett fallet och offer berättar sin historia. En användare på Reddit upptäckte ytterligare en detalj: att det blixtrade till på teven. En röd blixt i en millisekund medan de läste upp delar ur Golden State Killers första brev. Andra anslöt sig till diskussionen och berättade om samma sak.

En röd blixt när hans 12-åriga offer beskriver hur hennes händer blev bundna. När en bild visas på utsidan av huset där Smiths kommer bli mördade samtidigt som det diskuteras voyeurism och att förarbetet är lika exalterande som attacken. När en brottsplatsbild visar lakanen där offer blivit ihjälslagna. Att han fått utlösning upprepade gånger under den sista och grövsta attacken.

Totalt nio gånger.

En användare lyckades pausa precis i en blixt:

hln

Helt rött? Kan det här vara subliminala meddelanden? Har polisen etablerad kontakt med honom? Är det här ett svar tillbaka till honom? Som när man satte in diskreta svarsannonser i lokaltidningen för att svara en seriemördares brev? VA? VAD BETYDER DET? Att de är optimistiska, det ska de ha, användarna.

Men varför är det bara rött..? Ingen text? Ska han bli provocerad och arg? Ska man precis som man tenderar att handla mer i en webbutik som går i rött bli ledd att lyssna på meddelandet på teven om att avslöja hans identitet pga röda blixtar?

Det säger ju ingenting i hela världen. Är det bara ett tekniskt fel? Är det en visuell effekt för spänning? Mycket möjligt. Där lägger jag min röst.

MEN inte utan att googla på det först. Subliminal perception är när en persons tankar, beteenden och känslor omedvetet påverkas. Lite som en hjärntvätt eller direktnumret till ens undermedvetna. En form av subliminal preception är subvisuella meddelanden, ett meddelande som blixtar så fort att man inte hinner uppfatta dem – medvetet.

Under andra världskriget användes det för att lära soldater hur man känner igen fiendens planer. Det ska ha använts i reklam och filmer för kommersiella syften. Idag är det dock inte så många som tror att det fungerar riktigt på såhär.

Men det är rätt läskigt i alla fall.

Vid den här tidpunkten upptäckte jag att det har använts av polisen i ett annat fall. I jakten på BTK.

1978 sändes ett subliminalt meddelande i Wichitas lokalkanal KAKE TV, den tv-kanal som BTK brukade skicka sina brev, dikter och paket till. Det var under ett inslag som då polischefen blir intervjuad om just BTKs mord som meddelandet om att han ska ge upp och anmäla sig själv dök upp. Texten visades tillsammans med ett par glasögon, placerade på samma sätt som vid mordet på Nancy Fox och man hoppades att det skulle få honom att känna skuld.

Han kände ingen skuld, men kommunikation till kanalen upphörde efter meddelandet.

Så knäppt ju!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s