Russell Williams, del 2: morden och förhöret

Detta är en fortsättning på denna text om Russell Williams – läs gärna den först!

På kvällen den 23 november 2009 begår Russell Williams sitt första mord. Han bryter sig in hos sin kollega korpral Marie-France Comeau i hennes hus i Brighton och när hon kämpar emot slår han henne med en ficklampa i huvudet. Han våldtar och misshandlar henne, medan han filmar och fotograferar vad han gör mot henne. Detta pågår i två vidriga timmar. Till slut mördar han henne genom att vira tejp runt hennes huvud.

Karta Ontario

Ottawa, där Russell Williams bodde tillsammans med sin fru, syns uppe i högra hörnet. Tweed, där han hade sin stuga, är märkt med den röda markören. Den röda pricken är Belleville, där Jessica Lloyd bodde, den blå pricken är CFB Trenton och den lila pricken är Brighton, där Marie-France Comeau bodde.

Det finns flera olika teorier om varför Russell  valde Marie-France som sitt offer, men det som ligger allra närmast till hands är ju så klart att han visste vem hon var och vart hon bodde. De jobbade tillsammans på flygbasen CFB Trenton, där Russel Williams var befälhavare, men han har i efterhand uttalat sig om att de hade väldigt lite med varandra att göra och att han egentligen inte kände henne alls personligen. Marie-France jobbade som flygvärdinna på den 437:e  transportskvadronen och hon var tredje generationen soldat. Känner ju här att titeln ”flygvärdinna” egentligen blir lite fel, när hennes arbete egentligen handlade om att följa några av Kanadas mest profilerade politiker och ambassadörer på utlandsbesök i militära flygplan. Av sina närmaste beskrivs Marie-France som en otroligt levnadsglad person, som genom sitt jobb uppfyllde sin dröm om att resa världen runt.

a79de3cd54a4aa42ac26e5be838c3f4c

Foto: CFB Trenton

Marie-France Comeaus kropp låg kvar i huset i cirka 30 timmar, innan hennes pojkvän åkte dit eftersom hon inte hade dykt upp på jobbet eller gick att få tag på. Polisen påbörjade en utredning och Marie-France begravdes. Och nu kommer en jävligt creepy del av det som hände; i samband med Marie-Frances död och begravning så skickade Russell Williams ett kondoleansbrev till hennes familj, i sin roll som befälhavare för CFB Trenton…

Brev

Jag fick ärligt talat gåshud av obehag när jag såg det här brevet första gången. Jag undrar om han över huvud taget tänkte på hur han inte bara mördat en person på ett vidrigt sätt, men att han också totalt svikit sin plikt som överbefälhavare – där nr 1 priority är att hålla sin personal säker. Marie-Frances pappa gjorde ett uttalande till pressen när det blev känt vem gärningsmannen var, på just det temat:

”This has broken my confidence,” said Mr. Comeau, 61, who has retired after 42 years in uniform. ”This is a man in a position of authority, a base commander. You ask yourself: How did he get that far? How come he wasn’t detected? The Forces are like a big family. The base commander is like a father. He’s supposed to take care of his men and women. This hurts, and it will hurt for a long time.”

När det gäller detta med att ingen inom det militära hade anat något så kan jag på ett sätt förstå det. Russell Williams var tränad i, och jobbade med, att prata med media osv, han var väldigt duktig på att visa upp en sida av sig själv som folk tyckte var sympatisk. När det gjordes en granskning av hans inbrott i korrelation till hans publika framträdanden så visade det sig vid flera tillfällen att han tex begått ett inbrott för att sedan dyka upp på en fundraiser bara någon timme senare och le mot kameran. Han hade, så som det uppfattades av vänner och kollegor, ett långt och kärleksfullt äktenskap med sin fru. Och så var han ju en auktoritär man i uniform, vars jobb var att skydda Kanadas invånare… Å andra sidan, det borde fan finnas screening-processer och regelbundna kontroller som gör att personer med den här typen av våldstendenser aldrig får ett jobb som innebär kontakt med vapen!

Vad jag har kunnat läsa mig till så stod polisen helt utan misstänkta ända tills Russell Williams slog till igen. Nästa mord ägde rum den 29 januari 2010, då han bröt sig in i Jessica Lloyds hus medan hon låg och sov. Han förgrep sig på henne på samma sätt som han gjorde på Marie-France Comeau, medan han tog bilder av henne. Skillnaden i det här fallet är att han även kidnappar henne och tar med henne till sin stuga i Tweed, där han håller henne fången i nästan ett dygn innan han slår ihjäl henne med en ficklampa mot huvudet. Även denna gång filmade han alla övergreppen och mordet, så det finns inga som helst tvivel om hur det gick till. Han gömde Jessicas kropp i sitt garage i ett par dagar innan han sedan dumpade kroppen i ett skogsområde.

Jessica-Lloyd2

Foto: privat via CBS News

27-åriga Jessica Lloyd växte även hon upp i en militärfamilj i Ottawa, men hon valde ett yrkesliv utanför militären och jobbade istället för ett företag som sköter skolbuss-transport. Hennes familj och vänner beskriver henne som en kvicktänkt och öppen person med en smittande positiv personlighet. Russell Williams berättade senare i förhör att han valde ut Jessica eftersom han körde förbi hennes hus från Tweed på väg till flygbasen och ofta kunde se henne genom fönstren när hon skötte sina vardagsbestyr. Även här handlar det om stalking alltså, han visste att hon levde ensam och ungefär vid vilka tidpunkter hon befann sig i huset. Det som är sjukt är att en polis körde förbi Jessicas hus samma kväll som hon attackerades av Williams, och såg att det stod en SUV (som senare visade sig vara Russell Williams Nissan Pathfinder) parkerad på ett fält bredvid Jessicas hus. Hon tyckte att det såg mystiskt ut och knackade på hos Jessica, som då inte var hemma. Efter att ha kollat runt på egendomen att allt stod rätt till så körde hon därifrån. Vid detta tillfälle låg antagligen Russel Williams och gömde sig i trädlinjen bakom Jessicas hus och väntade på att hon skulle komma hem.

russellwilliams.jpeg.size.custom.crop.1086x654

Bild: polisens via Toronto Star

Det som visade sig bli den avgörande faktorn för att identifiera Russell Williams som gärningsman, vilket jag tycker är jävligt weird med tanke på att en POLIS faktiskt noterat att hans bil stått parkerad i närheten av offrets bostad och sedermera brottsplats, var att två män körde förbi Jessicas hus mitt i natten och såg en SUV parkerad på fältet (samma plats som när polisen såg den) med lyktorna påslagna. Ett par dagar senare, när vittnena körde förbi huset igen och det stod flera polisbilar parkerade utanför eftersom Jessica anmälts försvunnen och hennes hus undersöktes av polis, så ringde de polisen och berättade vad de sett och beskrev hur SUV:en såg ut. Ansvarig utredare undersökte fältet bredvid Jessicas hus och hittade då hjulspår och fotspår. Detta är någonting som polisen har fått mycket kritik för i efterhand och som de vägrat kommentera: det verkar nämligen som att polisen (som tillhörde The Belleville Police Force) som knackade på hos Jessica och polisen som ledde utredningen (Ontario Provincial Police eller OPP) av morden på Marie-France och Jessica inte delade information med varandra. Om de hade gjort det, så hade de kunnat hitta Russell Williams mycket snabbare. Det som också är märkligt är att polisen som knackade på hos Jessica inte verkar ha noterat registreringsnumret på Williams bil, alternativt att hon faktiskt gjorde en slagning på registreringsnumret, såg att det tillhörde ett högt uppsatt militärbefäl och då valde att bortse från det istället för att inkludera det i en rapport. Det finns ingenting som tyder på att det när OPP påbörjade utredning av Jessicas försvinnande fanns information om att Williams SUV stått parkerad i närheten av hennes hus. Det OPP istället fick göra var att sätta upp vägavspärrningar  i närheten av huset, där de sedan stoppade alla bilar som kunde stämma in på de två vittnenas beskrivning av den parkerade SUV:en och snabbt jämföra bilarnas däckmönster med de däckmönster man hittat ute på fältet.

3696276

Bild: Polisens via Toronto Star

Den fjärde februari blir Russell Williams stoppad i en sådan kontroll. Polisen matchar hans däck med hjulspåren i fältet, men låter honom köra vidare. Intressant här är också att Williams bad om att snabbt få köra vidare på grund av att han hade ett sjukt barn hemma. Han hade dock inga barn. Från och med den fjärde februari hölls Williams under polisbevakning. Den sjunde februari kallas han in till ett förhör lett av tidigare nämnde OPP Detective Staff Sergeant Jim Smyth – ett förhör som efter ca tio timmar avslutas med att Russell Williams på en karta märker ut vart han har gömt Jessicas kropp. Jag har sett en entimmes ihopklippt version av förhöret, kommenterat av ett par experter i förhörsteknik, som båda menar att man skulle kunna använda Jim Smyths förhör av Russell Williams för att lära upp poliser i hur man bör hålla förhör. Det är fascinerande att se på hur en man som helt casual trallar in på polisstationen i tron om att han står över allt och alla sakta men säkert börjar inse att han inte har något annat val än att erkänna allt. När förhöret påbörjas så har man endast hjulspåren som någon form av tekniskt bevis, men under förhörets gång lyckas Smyth övertala Williams om att man ska få ta avtryck på hans skor (vilket visar sig vara samma kängor som han hade på sig när han kidnappade Jessica Lloyd) och DNA-prov. Under tiden som förhöret pågår genomsöker polisen huset i Tweed och Williams hus i Ottawa. I husen hittar de hans kamera och en duffelbag med en svart keps och en manual för hur man dyrkar lås, samt lådor och örngott fyllda med damunderkläder. Med dessa bevis blir det omöjligt för Williams att kunna övertyga någon om att det inte var han som begick morden. Detta var inte en del av den videon (vad jag minns i alla fall), men i en artikel hittade jag följande citat:

When asked by investigators whether he would have continued to commit murders and sexual assaults if he hadn’t been caught, Williams was ambiguous. ”I was hoping not. I can’t answer that question,” he said.

Detta är ju en klockren seriemördare in the making! Det finns inget tvivel i min kropp om att han hade fortsatt mörda kvinnor på löpande band om inte polisen stoppat honom!

Den 18 oktober 2010 startade rättegången mot Russell Williams och han erkände sig skyldig till alla åtalspunkter. Den 22 oktober dömdes han till två livstidsdomar, med möjlighet för parole först efter 25 år. Den kanadensiska militären tog ifrån Williams hans militärtitel och avskedade honom (s.k dishonorable discharge), vilket innebar att de även brände hans uniform, klippte sönder hans medaljer, strimlade hans kontrakt och såg till att hans Nissan Pathfinder (som tydligen var en jobb-bil?) destruerades. Alltså, jag tycker ju att det är bra att de gjorde allt detta för att markera, men tänkte också att daaaaaaaamn, här är det någon som ska visa att de menar allvar…

Förhörsvideon finns här om någon vill se den. En intressant artikel om polis-avdelningarna som inte delade information med varandra finns här. Det finns tydligen en spelfilmsversion av händelserna som heter An Officer and a Murderer, som jag dock ej har sett. Det finns även en dokumentär baserad på tiotimmarsförhöret som heter Fatum: Room 216.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s