EAR/ONS #3: De tre första attackerna.

Ibland när man beskriver EARONS så känns han nästan som ett spöke. Han har varit där hela tiden utan att man har vetat det och sedan försvinner han i mörkret utan att lämna spår. Det, mina damer och herrar, är inte en slump utan ett *modus operandi* (coolt krimord igen) som han utvecklar och really endures. Husen han kommer att attackera väljs utifrån strategiska geografiska lägen. Han stalkar i områden nära parker eller skolgårdar där han kan ta skydd i mörkret. Gärna hus som vätter med baksidan mot kanalen där han stryker omkring, hus som ligger i närheten av ”gator” under elledningar eller på återvändsgator som han väljer ut och stalkar veckor i förväg.

När han attackerar kan han parkera sin bil i ett annat område, men som har en genväg som man kan ta till fots medan polisbilar måste köra runt. Det kan handla om att hoppa över staketet och korsa kanalen (som ofta kunde vara uttorkad på somrarna), korsa ett fält eller en bro som tar en över motorvägen.

Men! Den strategin lär han sig inte på en gång. Hans första attacker är kanske de som säger mest om honom. Så trigger! Sexuellt våld är hans grej.

map1_4

Attack 1: Rancho Cordova, 18 juni 1976

Den pratade vi om i det första inlägget. Men i korthet: en 23-årig tjej är hemma själv i några veckor, hennes pappa är bortrest till östkusten.

EAR tar sig in genom att vrida en kniv i låset i bakdörren. När offret väcks har han handskar, skidmask på, men inget på underkroppen. Övergreppen ser ofta lika ut: han hotar henne med kniv, offrets händer binds bakom ryggen så hårt att blodtillförseln stryps, han river sönder en handduk som blir ögonbindel och munkavel, benen binds. Han rotar runt i hennes rum. Våldtar. Han frågar henne något, men om hon svarar väser han ”shut up”. Hennes ben binds igen. Han rotar runt i resten av huset.

Offret hör hur det viskas i huset ”I told you to shut up” som att det skulle vara två personer som pratade. Men hon tror fortfarande att det bara var han där. Som att han pratar med sig själv.

Efter ett tag blir det tyst. Hon väntar och väntar lite till innan hon vågar ta sig upp och larma polisen. Hennes väska ligger på gräsmattan med innehållet utspritt, han har tagit ten dollar och tre-fyra silver dollars och flera paket Winston cigaretter.

Han har försökt skära av telefonkabeln från utsidan och behövt flytta ett fågelbad för att nå, men misslyckas. Han skär bara genom isoleringen. Det är mycket lättare att kapa en telefonkabel från insidan, vilket han i fortsättningen kommer göra. Men att han inte gjorde det nu kan tyda på att han var oerfaren och att det faktiskt är hans första överfall.

Här berättar hon om sin upplevelse av attacken i samband med FBIs presskonferens 2016.

Det är det här offret som kommer få Gonna Kill You-samtalet i december 1978, två och ett halvt år efter attacken. Då har hon i två veckor fått ovanligt mycket tysta och märkliga samtal, så hon bestämmer sig för att spela in varenda inkommande. Strax innan Gonna Kill You-samtalet får hon ett annat där en man frågar efter Ray. Polisen tror att det var EARONS också, men med sin vanliga röst. Det går att lyssna på här.

Attack 2: Carmichael, 17 juli 1976

Nästan exakt en månad senare sker nästa attack. Den här gången i ett annat område: Carmichael. På kartan ligger det nära Rancho Cordova, men 1976 finns det bara en bro över för trafik och den går vid Watt Avenue (ungefär vid 11 på kartan). Däremot kan man ta sig över American River om man går eller cyklar på bara några minuter.

Ja, det kanske inte är så tydligt var floden är förresten, American River markerar gräns mellan områden, t ex Rancho Cordova och Carmichael.

Det är vanligt att man attackerar första gången i ett område där man känner sig trygg i. Där man kanske har gått i skola, arbetat, bor eller tidigare har bott i eller har släkt eller vänner i. Att EARONS attackerar så pass nära kan vara en ledtråd om var han bodde.

De som blir attackerade är två systrar på 15 och 16 år som var ensam hemma då deras föräldrar var bortresta med kyrkan. 15-åringen vaknar av en hand över sin mun och får panne såklart. Han hotar henne med sin kniv och pratar väsande genom ihopbitna tänder. Hon rullar ner från sängen, skriker och försöker rymma, men blir snart fångad igen. EARONS berättar att han redan bundit hennes syster, vilket är märkligt då han behövde passera lillasysters rum för att gå till storasysters rum. Det verkar som han redan visste var han skulle gå. Detta fastän skoavtryck bara fanns under storasysters fönster.

Han binder henne, rotar runt och våldtar henne flera gånger. Han tittar till storasyster då och då men antastar henne aldrig, bara slår henne i huvudet. En gång har han tagit på sig hennes multifärgade mössa och bär den utanpå sin skidmask.

Den här attacken stannar han i två timmar.

När polisen kommer upptäcker de att han lämnat två tomma ölburkar i köket, men ingen av tjejerna kände någon lukt av alkohol. En del tror att han bara häller ut sin öl för att förvirra. Kanske för att verka äldre än vad han är.

Tjejerna beskriv honom som mellan 17 och 20 år.

Attack 3: Rancho Cordova, 29 augusti 1979.

Nu är EAR tillbaka i Rancho Cordova. Exakt två hus ifrån hans första attack, men de ligger på olika gator nära en korsning.

Innan attacken har offrets granne hört ljud från sitt staket. Det har hen gjort i ungefär en månad och dessutom behövt laga staketplankor och spika fast grinden då den alltid tycks öppnas.

I huset som attackeras bor en mamma på 41år och hennes två döttrar på 12 och 15. 12-åringen sover med öppet fönster och vaknar av att hon ser ett ansikte utanför, men som sedan försvinner. Hon väcker sin mamma som i sin tur försöker väcka 15-åringen (som tycker att de är larviga och somnar om). Mamman ringer då polisen. Innan hon kopplas fram kommer mannen ut ur 12-åringens rum. Naken på underkroppen. Han hade inte försvunnit, han hade hämtat en stol så han kunde klättra in.

Men this mommy tänker inte göra som han säger. Hon gör motstånd och försöker fly. Han slår henne med en batong och hotar med pistol medan han pratar genom ihopbitna tänder. Han har hållning som en militär eller polis och vill bara ha pengar. Hon gör motstånd igen och utsätts för mer våld. Hon och 12-åringen lyckas ta sig till ytterdörren och springer ut, 15-åringen som vaknat hoppar ut genom sitt fönster och de rusar in hos grannen som hörde rop på hjälp. Där svimmar mamman täckt i blod. 32 stygn kommer hon senare behöva.

Grannen på andra sidan vägen såg fyra personer springa ut ur huset. Tre till grannen och den fjärde: en person i skidmask och vita shorts gömde sig i ett par buskar tills de andra försvann. Grannen såg hur han sen reste sig upp och inser att det inte var några vita shorts: han var butt naked bonnabränna. Han reste sig och gick helt casual i väg i mökret, utan brådska. Utan byxa. SÅÅÅ konstigt beteende?

Inga byxor hittades på platsen. Så det här tror många är en ledtråd: varför dyker man upp utan byxor? Det sticker ju ut om något när man försöker rymma därifrån? Kanske gör man det om man bor alldeles i närheten och man känner att det tar för lång tid att ta av sig dem, snöra upp skorna, etc när man är i pressat läge.

En användare på Reddit har gjort geoprofilering på EARONS alla attacker i Sacramento och den plats som markeras ut är följande:

geoprofiling

Vilket är prick här. Nära American River mellan Carmichael och Rancho Cordova. Nämen!

map3

En bonus! När mamman ska beskriva honom gör hon det såhär:

The attacker was not a very big man. In her estimation was not very strong. She felt that if he had not had the club and gun she could have “taken him.”

Som man önskar att det hände.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s